Saturday, 10 March 2012

TUTORIAL: Letak main-background

Hi there  ^ ^

Hari mula da cuti sekolah.. YEAY!!! happy neyy.. haha Tapi nanti-nanti tu mesti bosan akan datang  melanda diri ku ~ hahai

Hari ni saya yang sangat terlebiihh sudah rajin mau share tutorial dengan kamu. Harap-harap menjadi lah tutor kali ni. Tau ka apa tu main background ? Oke, sebelum tu tutor ni khas untuk pengguna TEMPLATE DESIGNER [Picture Window] saja. Tidak tau lah kalau menjadi ka tidak bagi template yang lain. Berusaha Tukar-tukar ja lah kod yea. HEHE

Bagi yang tidak tau main background tu apa, lihat gambar di bawah ni:

klik untuk lebih jelas

Sebelum ni kalau Picture Window punya main background tu Transparent ja kan? so, kalau mau letak background mari ikut step di bawah ni. 


Step 1:
Design > Edit HTML

Step 2:
Tekan F3 dan cari kod di bawah ni:
<Variable name="main.background"

Step 3:
ada kod macam ni kan?

  <Variable name="main.background" description="Main Background" type="background"
       default="transparent url(http://www.blogblog.com/1kt/transparent/white80.png) repeat scroll top left" value="transparent url(http://www.blogblog.com/1kt/transparent/white80.png) repeat scroll top left"/>
   <Variable name="main.padding.sides" description="Main Padding Sides" type="length" default="20px" value="20px"/>

Kamu tukar url tu dengan background pilihan kamu.

Step 4:
Tekan preview dulu, kalau tiada error boleh SAVE !

SELAMAT MENCUBA
Harap tutor ni dapat membantu.  Letak komen sikitt :P




4 comments:

Nurul Aisyah said...

ok...nnt saya nak try tp nak tidur dulu ah...bye kak :)

Nurul Aisyah said...

done!! :)

Ana Myhusna said...

tak jumpe kod tulah..

Sandra Fendra said...

@Ana Myhusna

guna tmplate apa eh ?