Sunday, 8 April 2012

Penting-2 | Apa yang PERLU saya letak dalam blog ?

- Hi There  -

Apa yang Perlu di letak dalam blog kita supaya blog jadi kemas dan sekaligus traffic blog akan meningkat ? Kalau ada benda-2 ni mesti blog jadi Awesome punya ! HAHA . Mari baca entry ni sampai habis yea :) Lepas tu komen sekali !

Header
Ni yang paling wajib. Kenapa ? kalau blog tidak ada header macam tidak menarik kan? Sekurang-kurang nya letak header biarpun header yang simple-2 saja tapi sesuai dengan tema blog kita. Bagi blogger-2 yang Hebat dalam bab edit-2 segala macam tu, buat la header yang "Gempakk" sikit :) Sini ada header juga . hehe

Follower Widget / Follow button
Widget ni mesti letak. HEHE. kalau kita tidak letak widget ni macam mana blogger lain nak follow blog kita kan? Kalau kita letak follower widget senang lah blogger lain nak follow :)  

Shout box 
Tidak kira lah apa jenis sekali pun shout box kamu, seboleh-boleh nya letak lah satu dalam blog. Widget ni penting sebab kita boleh bertukar-tukar link antara satu sama lain.  Follower pun boleh meningkat beb! HEHE

About Me
Kalau tiada pengenalan diri dalam blog tu macam mana orang nak tau kan. Nama pemilik blog pun tertanya-tanya.. Buat lah yang simple dan padat punya. Letak gambar lagi okey. Hehe 

Blog Archive 
Blog archive ialah past entry kita. Widget ni pun penting juga sebab ada blogger-2 macam  saya ni suka baca past entry blogger lain..  Siapa lah yang sanggup untuk tekan Older Post tu . "Fenat" tauuu! HEHE

Comment box
Sudah taip entry yang hebat lagi gempak gitu sekali tu takda comment box.. Hehe.. so, macam mana blogger lain mau letak komen? tidak dapat kan.. Widget ni penting sebab ia menunjukkan ada orang yang baca hasil penulisan kita. Happy lah kan kalau ada orang baca..tidak lah "syok sendiri" nama nya :) HEHE

Title Entry
Yang ni mesti letak.. Kalau letak tu, letak lah title entry yang Awesome punya. Sebab nya orang mula baca entry kita tu dari tajuk dahulu. Kalau kita letak tajuk yang "bosan-2 dan sewaktu dengan nya" mesti tiada orang yang nak baca entry kita tu. TRUST ME ! haha

Font Tulisan & Background Blog
Sebaik-baik nya guna lah font-2 yang jelas seperti Trebuchet. Tiada corak sana-sini. Kalau font tulisan yang kurang jelas tu orang tidak akan berminat mau baca isi kandungan dalam blog kita. Mungkin lebih kejam lagi mereka akan tekan [x] terus ! Untuk Background pula, guna lah background mengikut tema blog. Jangan lah pilih background yang terlalu crowded betul :)

Entry simple 
Bagi siapa-2 yang suka taip panjang-2 punya, letak lah perenggan. Buat entry yang simple dan padat :)


Okey lah.. itu Saja yang perlu rasa nya. Saya tulis semua ni berdasarkan pengalaman sepanjang menjadi blogger. Thanks sebab sudi baca :)

14 comments:

✿ Fiena Saffaruan ✿ said...

Betul tu :>

Haruno Hana 하나 said...

tips yg menarik Sandra ^_^

daya jamal said...

tips yang teramat berguna untuk new blogger . :)

CINTA UNTUK KITA said...

u r right dear..! nice sharing.. :)

CINTA UNTUK KITA said...

u r right dear..! nice sharing.. :)

Najwa Ghazali said...

tips menarik. sgt berguna utk blogger. btw, sy rse button "follow" pon perlu jgk.leceh kalo xde bnda nie. just in my opinion ^^

Sandra said...

@Najwa Ghazali
hee... button Follow sama la tu dengan follower widget :)

Tnx btw yg sudi komen :)

anys said...

nice tips. i will improve my blog :D

AzRiey said...

nnice info sandra! :)

Nur shuhada said...

haii..tips yg menarik...:)

Noor said...

tips yang menarik..boleh dijadikan rujukan nie..sy pun suka baca past entry blog org..

sHiMi sHinHae~ said...

tips yg menarik !

Cik Kay Jue said...

thnks for sharing..:)

kitatauke said...

byk sgt iklan nak letak..mane nak letak gambar makwe lagi..terpaksa la widget panjang berjela....