Monday, 18 June 2012

Tutorial: Letak Background & Border di footer

Hi There !

Tutorial kali ni cara untuk letak background dan border di bahagian footer. Macam ni :


1. Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan f3 dan cari kod ni:
.post-footer { 
3.  Copy kod di bawah ni:

background: url("URL BACKGROUND") repeat 2px .25em;
    border: 1px solid white;
    border-left: 2px solid white;
    color: #000000;
    font: 90%/1.4em 'Arial',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif;
    letter-spacing: 0;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
padding: 6px;
margin:1em 20px;
    text-transform: none;
}


4. Paste kod di atas tu, di bawah kod yang kamu cari.

5. Tukar kod mengikut kesesuaian :)

6. Preview dan Save

Selamat Mencuba ! :)


7 comments:

sHiMi sHinHae~ said...

mekaseh !menjadi larr :)

afrina nisya said...

hye akak. saya nak tanya sikit ni. saya dah buat dah post footer tu. lepastu, saya check blog saya, tiba tiba background post footer tu hilang. lepastu, saya letak code yang baru. dia still takde background tu. harap akak boleh tolong :) terima kasih. saya memang perlukan pertolongan akak sangat sangat ^^

S A N D R A said...

@afrina nisya

awk pakai template apa ? mungkin ada code yang t'padam masa awk nak customize codes tu. cuba tengok tutor btl2. bole bagi link blog tk?

afrina nisya said...

hurm. ni link blog saya : http://afrinanisyaofficial.blogspot.com/

afrina nisya said...

saya guna simple template.

S A N D R A said...

@afrina nisya

oh.. ni tutorial khas tuk template denim je.. tpi kalau pandai godek coding2 tu mungkin b'jaya gak. cuba cari tutorial di internet utk simple template.

adam hakimi said...

terima kasih kak :)