Tuesday, 27 November 2012

TUTORIAL : Scroll Bar (Macam sandra)

Hi There pretty and handsome :P Hihi


Hari ni nak share tutorial. Semalam ada satu blogger yang tanya tentang tutorial ni. So, without wasting any time mari buat ! Hihi.. . Tutorial ni pasal scroll bar di blog. Nak tahu macam mana bentuk dia? Meh tengok gambar di bawah ne..  heehe

(ni dia rupa sebenar scroll bar yang kurus kering! haha )



*New Blogspot Dashboard :) 
1. More Options > Template > Edit Html > Proceed.
2. Tekan F3 untuk cari code :
/* Header

3. Copy code di bawah ni dan PASTE di ATAS code /* Header tadi tuu.
::-webkit-scrollbar {
width: 7px;
height: 7px;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #FFFFFF;
border: 3px solid #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #FFFFFF;
border: 1px solid #FFFFFF;
}


4. Customize code di atas tu ikut pilihan kamu.
*** Code warna untuk background scroll bar. ( Boleh ambil code warna di SINI)

5. Tekan Preview dulu . Kalau takda Error boleh SAVE.. :) 
P/s: Setahu saya Pengguna Google Chrome ja yang boleh tengok scroll bar macam ni. :) So, jangan terkejut pulak lah ya kalau tutorial ni tak nampak kalau kamu guna selain Google Chrome. 

Tanya eh kalau takk jadi. Kalau Menjadi letak lah komen. HAHA :)


5 comments:

amy fendi said...

Thanks :) Menjadi :D

Leeza dayasari [santai leeza] said...

scroll...

My Online Diary said...

tq..menjadi..

Farhah D said...

Menjadi . ThankYou

adeq mas said...

Yeay ! Menjadi.. Suke suke suke :) Lawa laa blog awak.. Saya follow sinie yee.. Harap follow saya balik..

http://adeqmass.blogspot.com/