Friday, 24 February 2012

TUTORIAL: Buat Doodle Comel-comel

Hi There ^ ^
How are you guys ?? heee

Hari ni nak buad tutor lah. Tiada idea mau post pasal apa, lagi pun ada yang tanya macam mana cara mau buat doodle ne . Hehe. Ini merupakan first time saya buad tutor pasal doodle . Mohon ampun sekiranya terdapat kesalahan, maklum lah saya budak baru belajar ! Haha.. Mau tengok Doodle pertama saya ? hehe Oke.. mari klik SINI :)

Jadi ada yang berminat mau buat doodle ? hehe. Siapa yang minat mari ekut tutor ni, okeyy :)

1. Sebelum tu kamu kena Download software ni dulu : 

2. Tekan download button & akan keluar ZIP file.
3. Tekan Zip File tu untuk buka file.
4. Klik button Extract dan save software tu :)

Sekarang cara-cara buat Doodle pulak.

Cara lukis Doodle 

 


Yang step bawah ni cara untuk mewarna [Excited neyy mau warnakan?hehe]




So, apa macam ? Mesti cantik doodle kamu kan.. hehe  Doodle saya simple-simple saja  sebab baru ja belajar ni. Lepas ni kamu boleh lah cuba buat doodle dengan design sendiri kan.. Harap tutor ni dapat membantu.  

SELAMAT MENCUBA ! 
Letak komen sikit !! hehe :)






Sunday, 19 February 2012

TUTORIAL: Letak Facebook Like Button di bawah Entry

Hi There  ^ ^

Siapa mau letak Facebook Like Button sini? sila angkat kaki.. haha Bagi siapa-siapa yang mau blog dia dikenali ramai (cehh..haha) kamu boleh lah ikut tutor ne yea. Ada kelebihan juga kalau kamu letak Facebook Like Button di entry kamu sebab ianya dapat menaikkan traffic blog kamu :)
Cara nya senang saja :) hehe

1. Design > Edit HTML > Tick Expand widget Template.

2. Tekan F3 atau Ctrl+F dan cari code ne <data:post.body/>

3. Copy code di bawah ne :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

4. Paste di BAWAH code yang kamu cari tadi.

5. Tekan Preview dulu, kalau tiada Error bole lah Save ! 

Menjadi takk?
Selamat Mencuba ^ ^

TUTORIAL: Letak Salji dalam blog


Hi There ^ ^

Kali ne tutor macam mana mau letak salji dalam blog kamu.. Hehe.. Eh, bukan salji betul-betul tu yea.. Take note ! Haha Sejuk lah blog kamurang kalau letak salji yang asli.. ^  ^
Cara nya senang saja. Dalam masa 2 minit ja bule siap. haha (believe me!) :P

1. Design > Page Element > Add a Gadget > HTML/Java Script

2. Copy salah satu code di bawah ne dan paste kan di ruangan HTML/Java script tadi

Code Salji Putih 
<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>

Code Salji Hitam
<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>

3. Tekan Save :)

Menjadi takkk?? hehe
Selamat Mencuba  

TUTORIAL: Letak scroll box untuk Blog Archive

Hi there  ^ ^
Happy Sunday guys... hehe

Hari ne mau share tutor lagi. Hehe.. Siapa yang ada letak Blog Archive tu, kalau mau lebih kemas boleh lah guna tutor ne, okey? hehe

*Mesti letak widget Blog Archive dulu bagi siapa2 yang belum letak. Boleh cari di Add a Gadget.



*Sebelum buat apa-apa, Download Full Template dulu yea untuk langkah jaga2. Hehe

1. Design > Edit HTML > Tick Expand Widget template 

2. Tekan F3 atau Ctrl+F dan cari code <div id='ArchiveList'>

3. sebelum kod <div id='ArchiveList'> , kamu akan jumpa code ne  <div class='widget-content'> 

4. Gantikan code <div class='widget-content'>  dengan code :

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>


* Kamu boleh tukar 200px mengikut kesesuaian :)

5. Tekan Preview dulu, kalau tiada Error boleh Save.

Selamat Mencuba ^ ^

Saturday, 18 February 2012

FREEBIES: Random Headers

Hi There   ^ ^

Hari ne mau share header. Lama sudah ne tidak buad header .. Hehe
Header simple-simple seja. Take a look, Okey ? hihi

Width: 900
Height: 300






Save saja jika mau ambil, okey? hehe Jangan lupa komen & letak Credit :)
Doodle credit to: Nedhirah 



Friday, 17 February 2012

TUTORIAL: Pisahkan Widget sidebar (Simple Template)


Hi There ^ ^
Selamat petang warga blogger sekalian :)

Setelah sekian lama saya tidak buad tutorial, hari ne mau buad tutorial lah pulak. Hehe. Sebenarnya saya tiada masa mau buad tutorial selama ne sejak mula sekolah (wuu, skema nya ayat ! haha) Oke la mari start buad tutorial ne :)

Tutorial kali ne macam mana mau pisahkan widget Sidebar untuk pengguna Simple Template. Sekurang-kurang nya kemas sikit la blog kamu kalau buad tuor ne.. 

Contoh nya macam ne :
Klik untuk lebih jelas ^ ^

Sebelum buad apa-apa, save dulu template kamu. Mana tau lah nanti ada error kan.. :)

Design > Edit HTML > Download full Template.

Step 1 :
Tekan F3 atau ctrl+F  dan cari code 
/* Widgets
----------------------------------------------- */


Step 2:
Copy code di bawah ne yea.
.sidebar .widget, .sidebar2 .widget {
background: #ffffff url(LINK GAMBAR BACKGROUND);
-moz-border-radius: 0em 0em 0em 0em;
border-radius: 0em 0em 0em 0em;

margin: .5em 0;
padding:0 0 1.5em;
padding-left: 10px;
padding-right: 10px;
margin-bottom: 20px;

text-align: justify;
border: 2px solid #000000;
text-transform:none;
}
Step 3:
Paste code di BAWAH bahagian /* Widgets.

Step 4 :
Suda paste? sekarang ubah code di atas tu mengikut citarasa kamu sendiri :)

ffffff  =Code untuk warna background / boleh check SINI 
LINK GAMBAR BACKGROUND =Letak link background (kalau mau letak background)

-moz-border-radius: 0em 0em 0em 0em; border-radius: 0em 0em 0em 0em; =bentuk border. O bole tukar kepada 1
margin: .5em 0;
padding:0 0 1.5em;
padding-left: 10px;
padding-right: 10px;
margin-bottom: 20px; = Code Boleh tukar & kalau tida mau tukar pun tida apa 
text-align: justify; =boleh tukar tajuk align tu samada LEFT atau Right
border: 2px = ubah ketebalan border 
solid = boleh tukar samada SOLID atau  DASHED(garisan putus-putus)
000000 = Warna border. Boleh check SINI

Step 5:
Suda siap ubah coding? Tekan PREVIEW dulu. Kalau tiada error boleh SAVE :)

Senang saja kan? hehe 
Selamat Mencuba :)
Code kredit to : azhafizah