Tuesday, 19 June 2012

Tutorial: Letak Background pada Blog

Hi There ^ ^

Good Evening ! Cuaca sangat panas. -Jerebu- maybe kan. Ump. markah exam chemistry saya sudah dapat. Thanks God sebab saya lulus. Hehe.. Okey ~ Mari buat tutorial. hihi

1. Design > Add a gadget > Html/Javascript

2. Copy code di bawah ni :

<style>
body {
background-image: url('URL BACKGROUND');
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>

3. Paste di ruangan Html/Javascript

4. Letak Url background dan SAVE !


**Sebelum letak code background tu, pastikan code background yang sebelum ni kamu delete.  

-----------------------------------
BYE ^ ^


Monday, 18 June 2012

Tutorial: Letak Background & Border di footer

Hi There !

Tutorial kali ni cara untuk letak background dan border di bahagian footer. Macam ni :


1. Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan f3 dan cari kod ni:
.post-footer { 
3.  Copy kod di bawah ni:

background: url("URL BACKGROUND") repeat 2px .25em;
    border: 1px solid white;
    border-left: 2px solid white;
    color: #000000;
    font: 90%/1.4em 'Arial',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif;
    letter-spacing: 0;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
padding: 6px;
margin:1em 20px;
    text-transform: none;
}


4. Paste kod di atas tu, di bawah kod yang kamu cari.

5. Tukar kod mengikut kesesuaian :)

6. Preview dan Save

Selamat Mencuba ! :)


Saturday, 9 June 2012

Tutorial dan Freebies

Hi There!                                                    



selamat malam para blogger ! hehe.. oke la straight to the point. Di blog sandra ni ada di sediakan Tutorial dan Freebies. Kalau nak pegi cek bole- bole.. ada dekat sidebar di bahagian atas tu. Nampak kan ? Mesti nampak punya lah~ haha

Nak permudahkan lagi, ni sandra bagi link dia. Tekan sini untuk TuTorial dan sini Untuk Freebies. Pegi la bersiar-siar di sana. haha.. Tutorial yang sandra buat tu mungkin sekarang ni belum banyak tapi rasanya bole lah bantu untuk new blogger dan blogger yang nak hias blog supaya makin chantek ! HEHE

okee.? HEHE :) byee