Wednesday, 5 December 2012

Tutorial: Letak widget Instagram di blog

Hi There pretty and handsome :)


Nak share satu tutorial ni untuk kamurang!. Siapa ada account Instagram di sini ? Mesti ramai yang da sign up kan. Instagram ni boleh letak dekat blog. Jom follow tutorial ni. Sebelum tu, bentuk widget  tu macam di bawah ni : 

Follow @sandramiyus


<center><iframe src="http://widget.stagram.com/in/id_instagram?s=100&w=2&h=2&b=1&p=5" allowtransparency="true" frameborder="0" scrolling="no" style="border:none;overflow:hidden;width:230px; height: 227px" ></iframe>
<center><a class="followgrambutton" username="id_instagram" rel="232149750" href="http://followgram.me/id_instagram">Follow @id_instagram</a><script type="text/javascript" src="http://external.followgram.me/v1/follow/js/"></script></center></center>


Untuk Template Designer

1. Blogger > Layout > Add a gadget > HTML/Javascript
2. Copy Codes di atas dan paste di ruangan HTML/Javascript
3. Ubah  id_instagram dengan id akaun kamu.
4. Save


Untuk Classic Template

1. Blogger > Template
2. Cari ruangan yang sesuai untuk kamu letak widget ini
3. Ubah  id_instagram dengan id akaun kamu
4. Save

Senang kan? Jom letak widget ni di blog. Rugi la kalau ada account Instagram tapi tak di kongsi bersama. hehe... Jangan lupa follow saya yahh ^ ^ 
Letak komen yep !