Saturday, 2 February 2013

TUTORIAL: Tukar kedudukan Sidebar

2 FEB 2013

Hi There ^_^
Saya mau share satu tutorial. hehe Takda idea nak update entry pasal apa so lebih baik buat tutorial. hehe.. Tutorial ni untuk pengguna template Denim sahaja. Template Original denim ada di SINI. Sidebar boleh tukar sebelah kiri atau sebelah kanan. Jom ikut tutorial ni. hehe


1. Template > Edit HTML > Proceed 

2. Tekan F3 dan cari code :
#sidebar-wrapper 
3. Jumpa code macam dibawah ni kan?

#sidebar-wrapper {
margin-$endSide: 14px;
width: 290px;
float: $endSide;
background-color: $mainBgColor;
display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
4. Ubah code yang di highlight tu macam di bawah ni:
 #sidebar-wrapper {
margin-left: 14px;
width: 290px;
float: left;
background-color: $mainBgColor;
display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
** Kalau nak tukar ke sebelah kanan balik, just gantikan perkataan "left" tu kepada "right".

5. Tekan Preview dan Save kalau takda error ^ ^

Put comments here ^ ^

any tutorials req ??? :) 

1 comment:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih ajar ini akak. berguna ni. macam manarik juga.