Thursday, 21 March 2013

Trip to Jakarta and Bandung. -Part 1

21/3/2013


Hello Readers.
Masih ingat pasal entry INI tak ? hehe Sandra ada bagi tahu yang sandra pergi trip to Indonesia kan. hehe Trip tu dah berlalu. Kami selamat sampai dan pulang. Tidak sangka cepat nya masa berlalu kan. Nah, entry kali ni sandra nak kongsi jugak pengalaman sepanjang trip tu. hehe ^_^ Mana tau ada yang nak pergi ke Indonesia, so boleh lah survey awal-awal. hehe 

Ini kali pertama dalam hidup sandra dan family pergi travel oversea. (ceh..ayat.. haha) Trip kami bermula pada 12 March sehingga 16 March 2013. Kira 5 hari 4 Malam lah di sana. Lama juga kan? tapi rasa cepat ja. hehe Dalam trip tu ada lebih kurang 41 orang yang join. Satu rombongan besar. hehe  Waktu di Malaysia dengan  di Indonesia itu berbeza. Kalau kita di sini da jam 7 pagi, diorang disana baru jam 6 pagi. Lewat satu jam lah macam tu. So kena biasakan diri la. Setting jam balik. haha

Oke-oke nak cerita satu satu. haha biar kamurang penat mau baca :P Ngeee!


DAY 1 (12/3/2013)

Flight kami dari Sandakan to Kota Kinabalu then finally to Jakarta. Naik turun kapal terbang. haha Flight from Kota Kinabalu to Jakarta pukul 6.30 pm. Duduk dalam kapal lebih kurang dalam 2 jam lebih macam tu. Then, selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Jakarta pada pukul 9pm macam tu.

Now Everyone can Fly ! haha | Yeah! Dah sampai | Welcome to Jakarta !

Sampai di sana, terus urus apa yang patut  then naik bas besar. Terasa lah juga masa tu yang macam mana jadi pelancong. Hahaha ... Then, guide tu bawa kami makan malam di Restoran Bukit Randu Bandara Jakarta.


Hidangan pertama kami di Jakarta. hehe Hampir semua hidangan tu pedas. Tapi disebabkan perut yang teramat lapar sudah, then makan ja la. Sedap hingga menangis-nangis. ok tipu! haha Takda la sampai nangis makan hidangan tu. Sebenarnya sedap :) Nah, bermula lah rutin memakan ayam sepanjang berada di Indonesia. Haha  Ayam dia kecil dan kurus tau. hehe Guide kami cakap "Ayam Broken heart". haha.. kesian kau wahai ayam. hehe

Lepas makan kami menuju ke hotel. Hotel tu nama Fave Hotel. Hotel baru lagi kata guide tu. Jauh juga hotel tu dari tempat restoran tadi. Di tambah lagi dengan jalannya yang "macet" a.k.a Jam. Memang kena sabar tunggu. hehe Jalan raya dia pun bertingkat-tingkat sebab kepadatan penduduk di sana sangat sangat tinggi.  Kawasan pun terbatas. Rumah dengan kedai takda jarak. Bersebelahan saja. 
Merah itu menawan ! Awww. haha 
The lobby is so attracted. Lobi hotel terus penuh dengan kehadiran rombongan meminang kami semua. haha Comel saja tengok lobi dia kan. hehe 
Melemparkan senyuman kebahagiaan! Ehhh.. haha 
Sempat snap lagi. haha Muka excited dan penat nehh. hehehe.. Lepas dapat kunci bilik terus naik cepat-cepat sebab nak rehat. Maka, hari pertama kami di Jakarta berakhir. hehe Zzzz.. di buai mimpi. Tak sabar esok nya nak ke Bandung. kehkeh.. 

Sambung Entry part 2 nanti  yep. hihi  | 

7 comments:

AyueJean AJ said...

Seronoknya cuti...

cci said...

bestnya.. bila la nak smpai sana.. ^_^

Nurul Filzah said...

ala.. tak puas. Upadate masa cuti nanti ea. Boleh baca.

Siti Farhahnis said...

Wahh.. bestnya. Bila sist Sandra pegi sana?

Sandra Fendra said...

@Siti Farhahnis

12-16 march 2013 :) baru2 jaa. hhe

Florence Ayum said...

heeeee masukkan bnyak gambar lagi eh Sandra! ah... mcm best ni sya tngok. hoo

aisyah humaira' said...

bestnyaaaa ! niera akan ke jakarta + bandung tahun depan bersama pelajar usim. sebab ada lawatan antarabangsa. program wajib universiti. eksaited nak pegi :)