Monday, 25 March 2013

Trip to Jakarta and Bandung. -Part 2

25/03/2013

Hello there readers. How are you ???
Pardon me for being too late publishing this post. hehe Hari tu part 1 sudah publish. Sekarang part 2 lagi. hehe Siapa belum baca part 1, jom baca. Tekan link bawah tu okay.


DAY 2 (13/3/2013)
Masuk hari kedua. Pagi-pagi lagi lepas breakfast dah check out dari Fave Hotel Jakarta sebab nak pi Bandung. 

Ini bangunan luar Fave Hotel. Cantik kan? Bangunan di sana memang cantik-cantik. Hehe Anyway, Good Bye Fave Hotel. hihi Sebelum naik bas, sempat beli stuff di kedai ala-ala macam seven eleven tu. Haha... Kedai tu dibahagian bawah bangunan hotel tu ja. Nampakkan warna merah dan kuning tu? haa tu laa kedai nya. hihihi 

Sebelum pi Bandung, Kami singgah kejap di Taman Mini Indonesia. Dalam perjalanan nak pi sana tu, jalannya macet banget. Hihi Tak caya? Tengok ni..
Pengangkutan ... Tukang Ojek, Bajai, Angkot, teksi... tapi yang paling banyak tukang ojek. hehe

Tidak tau apa nama bangunan ni. Sempat snap masa otw pi TMI. Cantikkan? ^___^

Can you see a Camel ? hehe 

Sampai di Taman Mini Indonesia...
Taman Mini Indonesia 

Entrance dia saja pun sudah cantik, belum lagi di bahagian dalam. Hehe Lagi lah cantik. hehe Hebat kan siapa yang reka ni. hehe  

Haha.. kalau pi TMI mesti kamu akan jumpa dengan patung ni. Kalau nak ambil gambar dengan dia kena bayar. $$ Hehehe .. takda yang free. haha btw, tengok background tempat kami bergambar tu, cantik kan? hihihi

Lepas TMI, kami menuju ke Bandung. Kami di sana selama 2 hari. Perjalanan dari Jakarta to Bandung itu mengambil masa lebih kurang 3 jam. Ditambah lagi dengan kesesakan jalan. Sempat tidur dalam kereta lagi mungkin. hehe Sebelum sampai di Bandung, kami singgah di kawasan persinggahan (Rest Area) antara Jakarta-Bandung untuk lunch. 

Makanan Padang. Chicken again and again.. 
CFC = Chlorofluorocarbon ? haha .. Tidak lah. hehe CFC sama dengan KFC. hehe Mungkin kat Indonesia ja ada. Malaysia ada ka restaurant ne? hehe Di Sabah tak pernah nampak lagi. hehe

Lepas lunch, straight to Bandung. Yeahh! Sepanjang jalan kiri & kanan banyak kawasan tanaman. Tapi tak sempat snap. hehe Finally dapat jejak kaki di Bandung. Hehe.. Bandung di gelar Paris Van Java. Di sana memang Syurga membeli belah. Mall Factory outlet banyak kat sana. Kena bawa $$ banyak-banyak lah eh. haha 

Sampai di Bandung, terus pi Toko Tiga. Kedai Jeans dan baju yang murah dan berjenama. hihi
Masa kat sana, dapat pengalaman manis. Haha... Lucu kalau ingat balik. Masa kami turun dari bas untuk masuk dalam kedai tu kan, sempat lagi peniaga-peniaga di sana snap muka kami satu satu macam candid la. haha Lepas tu diorang suruh kami beli. Hairan juga sebab cepat sangat diorang print gambar tu. Terkejut kenapa tiba-tiba ada muka saya dalam pic tu. haha XD  anddd...kalau kita tanya harga sesuatu barang contohnya keychain tapi kita taknak beli, diorang akan terus kejar kita supaya beli stuff tu. So hati-hati. haha.. Best solution is, cepat-cepat naik dalam bas ataupun tak yah tanya. haha :P

Lepas di Toko Tiga, kami di bawa ke Bali Heaven. Salah satu factory outlet di Bandung. Cantik bangunan dia. Jom tengok dalam dia apa macam... hihi

Kawaii dolls | Jewels | 
Masuk kedai tu  keadaan di luar masih terang, sekali keluar dah malam rupanya. hikhik ^__^ Lepas Bali Heaven, then pi Dinner pulak di Restoran RM WIBISANA . 
Lepas makan, otw ke Hotel. SUKAJADI HOTEL Bandung (dekat ja dengan Paris Van Java) hihi

DAY 3 (14/3/2013)

Sukajadi hotel ...
Taken in the morning. Breakfast lepas tu mulakan misi shopping lagi. hikhik :P Best nya kehidupan pada waktu ituu. haha Pasar Baru mall yang pertama dikunjungi pada hari ketiga ! hehe Masa kat sana langsung tak snap gambar sebab keadaan yang sangat sesak. Kena hati-hati lah kalau shopping kat sana sebab banyak pencopet kata embak guide kami. hihi  

Pic pinjam dengan uncle google. hihi  Dalam pasar baru ada macam-macam jenis kedai. Kedai kain lah yang berlambak dan semestinya murah. hehe 1 jam tak cukup masa kalau nak round dalam mall pasar baru ni. Trust me! haha :P 

Lepas Pasar Baru, pi Restaurant MITRA SEDERHANA PASTEUR lah pulak untuk lunch. Lunch kali ni makan makanan Padang juga. Again, bertemu lagi dengan sang ayam.. hehee ;)

Sempat lagi snap gambar dengan kawan baru. haha Nama dia Rijal ( sebelah hujung kanan) Guide kami masa shopping di Pasar Baru. Dia friendly. hikhikk

Lepas tu, singgah di TRANS STUDIO BANDUNG. Di TSB itu ada tempat permainan dan mall.  
Nampak tak Roller Coaster punya railway ? hihi Tinggi kan.. tapi saya tak naik. Bagus pi mall dari main game . haha :P 

grrr..I want to eat you! Ni pasal lah sandra tak nak main. sebab ada gorilla. hahaha :P

Jom tengok gambar-2 dalam trans studio... 
Terjatuh hati dengan kedai ni. Pink oke. haha Banyak jewels dan kawaii stuffs di sana. Di sebelah kedai Stroberi ni pun ada juga kedai jewels yang kawaii tapi tak sempat snap. semua stuff dia cantik-cantik. heehee wish to have store like this in sabah... haha

Lepas dari Trans studio, singgah satu lagi restaurant nama dia Kedai Belacan. Masa otw pi sana, sempat snap satu gambar ni...
Ada yang berminat nak try satu ? hehe  Pelik betul nama hidangan dia. hikhik :P

Dah sampai ...  hebat tak signboard kedai ? hihihi

Balik hotel jap hantar barang dan jalan lagi ke Paris Van Java. Hehe Dekat ja sebenarnya Paris Van Java dengan Sukajadi Hotel. Boleh la dalam 10 minit jalan kaki. hahaha  Tak banyak dapat snap gambar di sana. 


Ku bertemu dengan Miss Roxy di sana. hehehe ;) 

Update sampai day 2 dan day 3 saja lah dulu yah. Too much pictures sudah. hihih... Day 4 dan day 5 nanti next entry. hehe Ada sudah feeling mau pi Jakarta & Bandung lepas tengok gambar-gambar di atas tu ? hahaha :P  Wait for the next entry (Part 3) Banyak part lah pulak. hahahaha :P

Do enjoys with the pictures. It brings a lots of sweet memories for us :) 
Till then, Byee !


6 comments:

Florence Ayum said...

eeeee bestnya ^^ teringin mau ke Trans Studio :D

Farah Waheda Wahid said...

nice...enjoy looking at this pics of holiday la sis...tiba2 terasa nak pegi jer... ^_^

Nurul Filzah said...

cantik jugak Indonesia nie .. Rasa nak pergi jer :)

Siti Farhahnis said...

Wahh.. bestlah. Lain kali kalau sist jalan, jgn lupa bawa saya juga ya.. hehe

AyueJean AJ said...

Best2......

adrianiku said...

FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH E JAKARTA - BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


NEED HOME STAY
NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
INCLUDE :
> STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
> 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
> FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
ym : adriani_ku@yahoo.com
email : adrianiku@gmail.com
cp : aulia